5 moduri prin care să-ți schimbi instant energia (#2)

Azi părea să nu fie cea mai bună zi. Cred că mi-am și zis asta în timp ce mă prelingeam din pat. 

Și e abia miercuri. Al doilea lucru pe care mi l-am zis încercând să cobor din pat.

Am tras draperiile și am dat de gri. Yey!

M-am uitat șifonată în oglindă și fără să stau pe gânduri, mi-am călcat o cămașă, m-am pieptănat și mi-am pus blugii aia de bune. Nu-ți închipui lucruri complexe că sunt mama simplității, dar m-am îmbrăcat și pregătit ca și cum aș ieși din casă și m-aș întâlni cu oameni. Singurul lucru care mă trădează că lucrez de acasă sunt papucii de casă și șosetele cu inimioare pentru zilele ploioase.

Așa îmbrăcată frumos, mi-am pus licoarea preferată și m-am simțit instant mai bine, mai frumoasă, mai productivă, mai încrezătoare în ziua care se desfășura în fața mea. 

Aș fi putut să rămân în pijamale (care mă cheamă la altceva), să nu mă pieptăn și probabil că aș fi cărat starea de dimineață după mine. Am mai făcut asta, știu că așa funcționează. Știu și cum mă simt seara după o astfel de zi.

În timp ce realizam impactul acestui lucru simplu pe care îl făcusem, mi-au mai venit în minte și alte strategii rapide de ridicare și schimbare a energiei.

Îți las o listă scurtă cu ce poți încerca să-ți fie acum și azi mai bine. Alege ce îți e la îndemână*, testează și păstrează ceea ce ți se potrivește.

*Regula mea de aur: dacă nu e la îndemână și creează prea multă fricțiune în luarea deciziei atunci intră la categoria de consumator de energie.

Sunt 4 lucruri pe care le poți face cu energia ta: o poți pierde, conștient sau inconștient, pe diferite activități, crește sau conserva dacă e prea joasă și scădea, domoli atunci când e prea înaltă și te încurcă. 

Postură, postură, postură

Când am postura corectă și relaxată, mă simt mai încrezătoare, mai înaltă, simt că domin încăperea, deși am doar 1.60 și nu mai e nimeni lângă mine. Am mulți prieteni imaginari. 🙂

Deschide pieptul, du umerii spre spate și lasă-i în jos relaxați, grei, ridică coloana ca și cum ai vrea să îndrepți spatele spre cer, bărbia paralelă cu solul, relaxează maxilarul, privește drept în față, respiră profund de câteva ori. Rămâi aici.

Tăcere și ascultare

Poate că ai observat că uneori te simți obosit(ă) după ce stai de vorbă cu o persoană. Nu-i oboseala aceea dulce de somn, ci te simți mai degrabă activat(ă), dar într-un mod haotic. Chiar dacă știi ce urmează în agenda ta ți-e greu să te apuci.

Poate să fie de la persoana din fața ta. Dar poate să fie și de la tine. 

Să asculți pe celălalt din fața ta în loc să încerci să convingi, să ripostezi, să contrazici, să lași pe masă un adevăr, să corectezi poate să-ți conserve energia. O replică rareori vine singură. Cele mai multe schimburi sunt forme de luptă. Lupta de orice fel presupune consum de energie.

Ai mai putea să nu răspunzi la telefon/ să nu intri în ședință/ să anunți că nu poți ajunge. 🙂

Graba și multitasking-ul

Le-am pus împreună pentru că pentru mine multitasking-ul înseamnă (și) grabă. Graba în general presupune să facem lucrurile mai repede decât ar dicta ritmul nostru natural. Ca atunci când ținem motorul mașinii supraturat.

Știu că pare contraintuitiv să nu te grăbești când simți că nu ai timp să le faci pe toate, dar rareori obținem efectul pe care ni-l dorim. Ardem mai degrabă ca artificiile decât ca un foc mocnind care emană căldură pentru mai mult timp.

Muzică

Sunt sigură că ai observat cum reacționezi în funcție de muzica pe care o asculți. Sau cum tot schimbi melodiile pentru că nu se potrivesc cu starea ta din acel moment până ajungi la acelea în acord cu ea.

Pot fi versurile, tipul și forma sunetelor (mai colțuros, mai duios, legănat), ritmul, instrumentele – vezi ce contează pentru tine. Fiecare astfel de element aparent mărunt te poate stimula diferit. Acum gândește-te că poți folosi asta în mod conștient, la nevoie.

Hainele

Despre ele deja ți-am vorbit deja. Cheia constă în definițiile pe care le-ai dat hainelor, unele în afara ariei noastre conștiente. De exemplu, am observat că dacă plec la plimbare în încălțări și haine sport nu doar că mă simt mai sprințară, dar ritmul chiar e mai rapid, pe măsurătoare, decât dacă aș purta ținută de stradă. E ca și cum i-aș transmite creierului meu prin haine un indiciu despre o activitate sau alta.

Spor să ai!

Leave a reply:

Your email address will not be published.