Înapoi la mine după 13 ani

Cu ocazia inițiativei Student Accelerator Program de la Whisper – Center for Strategic Change m-am întors în timp în vremea studenției. Am scos poza asta de la naftalină și m-am uitat lung la ea. Câte amintiri!

În adolescență, visam să devin psiholog criminalist. Voiam să merg la Cluj la facultate. Părinții doreau să urmez medicina la Iași. Nu ne-am înțeles. Pe principiul „nici ca mine, dar nici ca voi!”, am plecat la București să studiez comunicare. Am început să mă supun noii decizii. Era tot ceea ce aveam în acel moment, așa că am blocat restul.

În studenție, am avut un traseu bine stabilit, nu lăsam loc de greșeală sau de întoarceri. Prin urmare, nu prea mi-am dat voie să visez. Visurile erau pentru după ce mă voi fi angajat, după ce voi fi făcut „x” ani de experiență, după ce voi fi obținut „y” lucru. Când „după” a venit în sfârșit, surpriză!, a mai adus de fiecare dată alți de „după”. Gașcă mare.

Apoi, mi-am croit drum în noul domeniu cu conștiinciozitate. Mi-am făcut treaba cu drag și implicare, dar mă simțeam cel mai împlinită când munca mea era cu și despre oameni. Exista în tot ceea ce făceam un fir roșu pe care nu l-am văzut decât mai târziu. Când firul a devenit atât de vizibil de mă împiedicam de el, am făcut o întoarcere în timp. Azi îmi urmez visul din adolescență, iar în multe privințe simt că am luat-o de la 0.

Scriu aceste rânduri cu o doză de nostalgie, dar și cu un zâmbet larg pe chip. Mi-e dragă fata asta din imagine și i-aș transmite multe. Mă uit la ea și-mi dau seama că habar nu avea ce-o să-i rezerve viitorul oricât de mult se străduia ea să controleze totul în jurul ei.

Încerc în general să nu am regrete. Maria de atunci a făcut ce-a știut ea mai bine cu resursele pe care le-a avut în acel moment. La fel și părinții ei.

Cred însă că două-trei lucruri m-ar fi ajutat cel mai mult în orice aș fi ales să fac:

  • să descopăr mai devreme că mă pot răzgândi și că pot face alte alegeri. Că nimic nu e bătut în cuie. Că dacă am luat o decizie nu înseamnă că trebuie să o onorez până la capăt dacă nu e potrivită pentru mine.
  • să ascult și să mă ascult mai mult, să-mi pun întrebări și să rămân curioasă despre mine însămi și despre lumea întreagă. În consecință, să fiu mai vulnerabilă în relațiile cu ceilalți și să-mi dau voie să greșesc.

Cum ar fi fost pentru mine să lucrez cu un Change Strategist atunci? Nu știu exact.

Îmi povestea o colegă Change Strategist că motivul pentru care îi place să lucreze cu oameni tineri este pentru că aceștia nu au încă convingeri limitative bătute în piatră de 10+ ani de experiență în care și-au demonstrat lor înșiși că au dreptate cu felul în care gândesc. Asta îi face mai receptivi, deschiși și mai flexibili. I-aș fi fost un client numai bun atunci.

M-ar fi ajutat să spun cuiva povestea mea și să capăt perspective noi sau să le descopăr pe cele din mine – acelea cărora nu aveam curaj să le dau glas, acelea îngropate în mulți de „după”, în „dacă iei o decizie, te ții cu dinții de ea”, „trebuie să termini ce începi” și alte convingeri puternice pe care le aveam atunci.

Tocmai aceste insight-uri prețioase mă fac să fiu entuziasmată că fac parte din inițiativa Whisper și că pot oferi, alături de colegii mei, câte 3 ședințe gratuite pentru orice student/masterand înscris în programul Student Accelerator Program. În total 500 de ședințe.

Este un mod de a contribui prin care să avem impact vizibil asupra unui număr mare de oameni, dincolo de ceea ce facem noi în fiecare zi în organizație. Studenții nu reprezintă o categorie de oameni care să se ducă natural către o astfel de formă de dezvoltare personală sau coaching și terapie, în general, însă știm cât de mult ar fi contat pentru noi asta când eram noi înșine studenți.

E nevoie doar de un dram de curaj pentru înscriere.

În cadrul programului Student Accelerator Program, studenții pot lucra 1-la-1 pe subiecte precum găsirea direcției în carieră, time-management și organizare, motivație, îmbunătățirea relațiilor din viața lor, gestionarea stresului, construirea de obiceiuri sau pot obține sprijin pentru a naviga cu succes prin perioadele de schimbare din viață.

Toate acestea într-un mediu sigur, cu un om care nu are nicio miză în viața lui, alta decât de a-l ghida prin schimbare, și care poate să-i spună sincer ce aude de la el.

Pentru a beneficia de cele 3 ședințe, studenții pot intra pe pagina campaniei și să completeze formularul dedicat. Singura condiție pentru a se înscrie este să răspundă la întrebarea: “Dacă ai putea schimba un lucru la cum funcționează acum lumea, astfel încât să devină mai bună, ce ai schimba?”.

Dacă știi pe cineva pe care l-ar ajuta programul, spread the news.
Dacă se întâmplă să fii student, curaj! Apasă butonul de aici.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Sliding Sidebar